banner

Specialisatie

hyperventilatie

Mijn specialisatie is hyperventilatie, hiermee ben ik afgestudeerd in 2010 voor massagetherapeut.

De reden waarom ik hier voor gekozen heb is dat ik hier zelf ook mee te maken heb gehad. Ik heb ook gemerkt dat een goede ademhaling van belang is en zeer veel klachten kunnen voorkomen. Door de moderne welvaart, milieuverontreiniging, te weinig buitenlucht, roken, nerveuze spanningen enz. is de zuurstofvoorziening van de organen bij de moderne mens verre van ideaal te noemen. Als daarbij nog een onjuiste, oppervlakkige ademtechniek aanwezig is, worden de orgaanfuncties en de samenstelling van het bloed nadelig beïnvloed. Bij veel therapieën neemt een goede ademhalingstechniek daarom een belangrijke plaats in.

Hyperventilatie betekent letterlijk “verhoogde”ademhaling. Mensen met hyperventilatie ademen vaak hoog en kunnen niet goed doorademen waardoor er klachten ontstaan, klachten als:

- Gespannenheid
- Een waas voor de ogen
- Duizeligheid
- Ademnood
- Benauwd gevoel in of rond de borst
- Tinteling in vingers
- Stijfheid in vingers of armen
- Angstig gevoel
- Opgeblazen gevoel in de buik

Naast de acute vorm is er ook een chronische vorm van hyperventilatie, deze vorm van hyperventilatie komt op grotere schaal voor dan de acute vorm. Vage klachten kunnen aanwezig zijn omdat men de hele dag onbewust aan het hyperventileren is. Klachten als gespannen spieren, dufheid, hoofdpijn, momenten van mentale afwezigheid, geïrriteerde bovenste luchtwegen en vermoeidheid kunnen voorkomen.

Mijn behandelingen hebben een meerdimensionale aanpak en kunnen een goede aanvulling zijn bij eventuele andere behandelingen.

Lichaam en geest worden weer in balans gebracht met behulp van massage en ademhalingsoefeningen, de energie wordt weer in balans gebracht. Soms weten mensen niet goed meer hoe het voelt om ontspannen te zijn, het is belangrijk om dit weer te kunnen ervaren. Gespannen rug en nekspieren worden los gemasseerd. Met behulp van oefentherapie kan de houding nog gecorrigeerd kunnen worden. Adem en ontspanningsoefeningen worden als handvat meegegeven voor thuis.